zondag 27 oktober 2013

Slopen maar!

Het concertseizoen is weer geopend. Tussen alle repetities en concerten door proberen we zoveel mogelijk te klussen in ons huis.
Afgelopen weken hebben we de derde stalen balk ingebracht. Hierdoor konden we afgelopen weekend een hoop slopen. De begane grond heeft hierdoor nu bijna de vorm zoals het er uiteindelijk uit moet komen te zien. Ter verduidelijking heb ik tekeningen, waar ik alle technische gegevens uit heb gehaald, van de begane grond van de beginsituatie en eindsituatie toegevoegd.



Links de situatie van vier maanden geleden toen we de sleutels net hadden gekregen. Hier is nog geen doorbraak van boven en benedenwoning. Als de twee tekeningen vergeleken worden is te zien dat een aantal muren zijn verdwenen bij de nieuwe situatie. Om dat constructief mogelijk te kunnen maken, waren de stalen balken nodig. De stalen balken nemen de draagfunctie van de vloerbalken van de muur over.
Op dit moment zijn de keuken en woonkamer nu klaar wat sloopwerk betreft. De gang van de bovenwoning is nu, behalve de deuropening naar de keuken, nog intact omdat daar de oude trap zit. Wanneer de oude trap weggehaald wordt, kan de nieuwe wc en het trappenhuis gebouwd worden.

In oranje zijn de stalen balken aangegeven, genummerd in de volgorde van aanbrengen. De muren onder stalen balk 2 en 3 zijn nu weg. In blauw de gesloopte muren en de gesloopte schoorstenen.

Het slopen van de muur onder stalen balk nummer 2 in de woonkamer.
Slopen van de muur onder stalen balk nummer 3, de keuken krijgt de uiteindelijke vorm.

Tijdelijke opvangconstructie van de elektra meters.

Slopen van de schoorsteen in de keuken.

Asbest plaat met steenprint behang dubbel verpakt om veilig af te voeren.

Gelukkig kan nu eindelijk al het puin weg.

Overal liggen stapels stenen.
Slopen van de muur waar het trappenhuis komt









Slopen muur boven bij de trap. Voor het nieuwe trappenhuis moet de muur vijf of tien centimeter verplaatst worden.

Afvoeren van al het puin.


Tineke veegt de keuken schoon nadat alle stenen de container in zijn.
Smeedijzeren muurankers en koekoekrooster  

Een aantal muurankers is tijdens een eerdere verbouwing van het huis verdwenen. Via marktplaats hebben we een aantal muurankers die lijken op de nog aanwezige muurankers kunnen kopen. Eerst wordt de verf van de ankers afgebrand.
Het roest wordt met een staalborstel van de ankers verwijdert.

Klaar om te schilderen.

De muurankers zijn klaar om de gevel in te gaan. 

Omdat de voorgevel nu bijna klaar is, op de kozijnen en ramen na, is het ook tijd het koekoekrooster op te knappen. Ook hier wordt met een staalborstel al het roest verwijdert.
Roestvrij
In de lak, en weer iets kleins klaar!

De dakgoot helemaal af, met de schoongemaakte gevel met nieuwe voegen. De voeger is nu helemaal klaar, dus binnenkort kunnen we foto's laten zien van de gevel zonder steigers.

zondag 6 oktober 2013

Stalen balk nr. 2

Deze week was stalen balk nummer 2 aan de beurt, nadat de eerste stalenbalk verder afgemaakt was.
Om de constructieve ingreep van de eerste stalen balk compleet te maken is de staltonlatei ingebracht achter de stalenbalk. Daarvoor moesten we eerst de oude stalenbalk uit de gevel halen. De balk is zo verroest en licht geworden dat hij met gemak door één persoon getild kon worden..
De tweede stalenbalk is de zwaarste van de vier stalenbalken die in het huis komen. Door deze balk kan het kleine middenkamertje (wat vroeger de slaapkamer van de benedenwoning was) bij de woonkamer getrokken worden omdat dan de muur tussen deze kamers gesloopt kan worden.
Binnenkort kan er dus weer veel gesloopt worden en hebben we weer genoeg sloopafval om een container te vullen.

Om wat inspiratie op te doen als het huis wat verder af is zijn we naar de woonbeurs in Amsterdam geweest. Een aantal mooie dingen hebben we gefotografeerd.


De vloerbalken met nieuwe koppen hebben op sommige plekken nieuwe vloerplanken gekregen. We kunnen nu voor het eerst veilig op deze vloer lopen zonder dat we bang hoeven te zijn door het rotte hout te zakken.

De nieuwe vloerplanken van onderaf gezien. Ook is het grote gat in de achtergevel te zien waar de stalenbalk is ingebracht.

Op een staltonlatei moet voor de stevigheid altijd een aantal lagen bakstenen opgemetseld worden. Om daar plaats voor te maken moet het gat in de achtergevel eerst nog groter gemaakt worden.

Hier zijn de nieuwe vloerbalkkoppen mooi te zien, daaronder de stalenbalk en ervoor de staltonlatei.

Hier is goed te zien waarom we graag nieuwe kozijnen in de achtergevel willen.
Stenen uithakken om de oude stalenbalk uit de gevel te kunnen halen.
 

En zo verroest was de oude stalenbalk.
Het gat in de gevel is nu groot genoeg voor de verplichte aantal lagen bakstenen op de latei.

Om de vloerbalken tegen regen te beschermen komt er tussen de balken en de voorste laag bakstenen een soort zeil.
   
Metselen maar!
  


De gevel heeft nu geen groot gat meer op de plek van de eerste ingebrachte stalen balk. Als het metselwerk goed droog is kunnen de stempels verwijderd worden.
Voorbereidingen voor de tweede stalen balk. Om een gat in de muur te hakken waar de balk moet komen, moet eerst de vloer erboven worden opgevangen met behulp van stempels.
Quinten zaagt met de slijpschijf een sleuf in de muur.

Het slijpen veroorzaakt heel wat stof..

De geslepen sleuf wordt een gat voor de balk. Omdat het huis alleen met kalkzand mortel gemetseld is, zonder cement, vallen sommige stenen die wel hadden moet blijven zitten naar beneden. Gelukkig is dit zo weer te herstellen.
  
De balk ligt erin. Nu nog waterpas krijgen en ondersabelen.

Als het metselwerk hersteld en droog is kunnen de stempels verwijdert worden en kan de muur onder de balk weg.

Foto's woonbeurs