zondag 15 juni 2014

De transformatie van de achtergevel

Transformatie van de achtergevel in beeld:

13 januari 2013: Van de gemeente hebben we de sleutels gekregen om het dak af te dekken met een zeil, in de hoop dat de regen binnen minder wordt en het huis langzaam alvast kan drogen.
Het zeil zit op het dak. Uiteindelijk heeft het meer dan een jaar opgezeten.
18 juni 2013, een dag voor de sleuteloverdracht werden de metaalplaten (zie foto hierboven onder het donkere balkon) aan de achterkant verwijdert door de gemeente. Om het huis toch dicht te kunnen doen, hebben we een tijdelijke deur gemaakt.
28 juni 2013, de dag van het slopen van het balkon. Eerst werd het schuurtje van het balkon afgesloopt, daarna het balkon zelf. Het balkon was niet meer te redden en hield veel licht tegen in de woonkamer.
Ondertussen brachten we boven de twee kozijnen aan de binnenkant een stalen balk en aan de buitenkant een staltonlatei aan.
Halverwege maart hebben we het dak gesloopt, daarna werd het kozijn op zolder gesteld door de aannemer.

Het dak op de dakopbouw en de zelfdragende dakplaten zitten op het dak.
De dakopbouw is af, het glas is gezet (mijn lievelingsklusje) en de deuren zijn afgehangen.

Het kozijn op de eerste verdieping is ondertussen ook klaar, en dat in één weekend. Het weekend erna was het tijd voor het kozijn beneden. Het oude kozijn is er uit gesloopt en de laatste stukken baksteen zijn weggeslepen om het gat groot genoeg te maken.

Het kozijn zit op zijn plaats.

Het glas is gezet en de eerste deur hangt.

Alle kozijnen met ramen en deuren zitten er in! Alleen het 'pukkeltje' (het uitbouwtje rechts op de foto) moet nog gesloopt worden en de koekoekramen moeten er nog in. Daarna kan de achtergevel gestuct en geverfd worden.
Hieronder een aantal foto's van de handelingen die nodig waren voor het inbrengen van de nieuwe kozijnen.

Het glas voor de kozijnen beneden en op de eerste verdieping. Met een vlammetje van een aansteker kan je controleren wat de binnen- en de buitenkant is. Een handig trucje!

De deuren staan in de grondverf.

Het slopen van het kozijn op de eerste verdieping. 

Het kozijn was duidelijk aan vervanging toe, het viel vanzelf uit elkaar in kleine vezels.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten