zondag 29 september 2013

Balkkoppen, voorgevel en de eerste stalenbalk

Stalen balk en balkkoppen vervangen
De afgelopen weken is het hard gegaan met de verdiepingsvloer aan de achterkant van het huis. Bijna alle rotte balkkoppen zijn afgezaagd. Vervolgens is er een liplas ingezaagd en een nieuwe kop opgezet. Na het vervangen van de koppen worden de vloerbalken nog opgeklampt om de vloer steviger te maken.
Ook is de eerste stalen balk in de achtergevel aangebracht. Gelukkig was deze nog niet heel zwaar. De achtergevel heeft nu een groot open gat. Binnenkort zal de staltonlatei ingebracht worden aan de buitenkant van de achtergevel achter de stalenbalk om het metselwerk op te vangen. Dan zal de achtergevel weer dichtgemetseld worden.
Hieronder een overzicht van foto's hoe dat vervangen van de balkkoppen in zijn werk gaat. 

De stempels ondersteunen de vloerbalken en de vloerplanken die niet weg gehaald zijn. Zo kunnen we boven veilig naar de WC en zolder lopen.
De liplas van de balk is hier goed te zien doordat de oude balk wat donkerder en het nieuwe hout wat lichter is.

Gaten in de achtergevel. De stenen zitten zo los dat ze vanzelf naar beneden vallen of zo zonder gereedschap af te stapelen zijn.
De vier stalen balken liggen te wachten. De eerste zal snel op zijn plek liggen, de andere drie zullen nog weken moeten wachten.
Tussen de stempels door de stalenbalk in de gevel krijgen is nog een hele puzzel.
De balk ligt. Nu moet de balk met aan elke kant een spie waterpas gelegd en ondersabeld worden met ondersabelingsmortel (een krimparme mortel).
De nieuwe balkkoppen zijn in de menie gezet zodat ze beschermd zijn tegen vocht.


De vloerbalken liggen op de nieuwe stalen balk.


De balken met een nieuwe kop worden opgeklampt.
Zo zal elke balk er uiteindelijk uitzien.
De volgende groep balkkoppen wordt vrijgemaakt van vloerplanken.
De liplassen in de oude balken zijn gezaagd.


Om de op maat gezaagde balken uit elkaar te houden hebben ze allemaal hun eigen naam.
Gehele nieuwe balk waar eerst de schoorsteen zat.
Alle tot  nu toe gemaakte balken liggen waterpas.


Alle balkkoppen zijn nu vervangen. De achterste balken zijn al opgeklampt.

In de achtergevel is een groot gat te zien. Na het inbrengen van de staltonlatei wordt dit dicht gemetseld.
Voor iedereen die zich in de tekst hierboven afvroeg wat een staltonletei is.


Slopen van de schouw
Om niet helemaal boven op het dak te moeten beginnen met het slopen van de schoorsteen moet de schoorsteen binnen op zolder opgevangen worden zodat we de schouwen er onder veilig weg kunnen halen.


Het maken van de gleuf voor de opvangbalk.
De opvangconstructie. Nu kan alles eronder veilig gesloopt worden,

Door het verwijderen van deze schouw wordt tegen de zijgevel ruimte gecreƫerd om een hele nieuwe vloerbalk, die hierboven al te zien, was in te brengen.
De schouw was al erg beschadigd zoals hier te zien is. Links is het rookkanaal open.



Op de begane grond staat de schouw nog. Die wordt gesloopt wanneer we zeker weten dat het puin snel afgevoerd kan worden.

Klein bijna ongelukje
Je denkt na een paar maanden de zwakke plekken en niet begaanbare stukken van het huis kennen, maar dat was helaas toch niet helemaal het geval. Even de steiger een stukje verplaatsen resulteerde in het doorzakken van de begane grond naar de kelder. Gelukkig zonder gewonden, kwamen we er achter dat van de dikke vloerbalk niet echt veel meer over was. 

Dat dunne strookje hout wat naar beneden hangt was eerst een even dikke balk als bovenin de foto nog te zien is.






Voorgevel
De voeger is afgelopen week druk bezig geweest. We hebben uiteindelijk gekozen voor de iets dunnere gelige voeg en zijn erg blij hoe het uitpakt. Nu nog wachten tot we het resultaat zonder de steiger ervoor kunnen zien!
Daarnaast konden we de steiger goed gebruiken om de gootlijst af te lakken. Op het hoekje na is de goot nu helemaal klaar.


Wat nu opvalt is dat er ook best iets aan de ramen gedaan mag worden. Hopelijk komen we daar in het voorjaar aan toe.





Deuren
Op eerdere foto's was te zien dat we met mooie paneeldeuren van rond 1880 bezig waren. Afgelopen weken zijn we aan iets nieuwere deuren begonnen.
In de bovenwoning heeft rond 1935 een grote verbouwing plaatsgevonden. De klassieke indeling met de voorkamer als zondagse kamer, de middenkamer als slaapkamer en de achterkamer als keuken en gewone woonkamer werd veranderd. De muur tussen voor en middenkamer werd opengebroken, en tussen de die ruimte en de achterkamer kwam een extra deur. De zolder werd nu ook betrokken bij het huis en kreeg door het toevoegen van de dakkapel mooie lichte en ruime slaapkamers.
Bij deze verbouwing waren nieuwe deuren nodig: de jaren 30 Bruynzeel deur. We vonden in het huis twee keer 'nummer 11' en twee keer 'nummer 31' en zijn begonnen met het afbranden en schuren. De nummer 31 komen weer op zolder te hangen, en we zullen er nog een bij moeten zoeken (heeft iemand er toevallig nog ergens een staan?). De andere twee komen in de kelder.


Foto uit Piet Bots vademecum van historische bouwmaterialen, installaties en infrastructuur.


Bruynzeel 31

Wel afgebrand maar nog niet geschuurd.

Geschuurd en klaar voor plamuren.

Bruynzeel no. 11
De gaskachel in de noodkeuken wordt nu veel gebruikt. Het is heel fijn een warme keuken binnen te komen met lekker eten van Tineke wanneer we hard gewerkt hebben.
Steeds meer lijstjes met wat we allemaal nog moeten doen hangen in de keuken. 
Dat was het weer voor deze keer. Volgende keer hopelijk de voorgevel zonder de steiger ervoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten