zondag 6 oktober 2013

Stalen balk nr. 2

Deze week was stalen balk nummer 2 aan de beurt, nadat de eerste stalenbalk verder afgemaakt was.
Om de constructieve ingreep van de eerste stalen balk compleet te maken is de staltonlatei ingebracht achter de stalenbalk. Daarvoor moesten we eerst de oude stalenbalk uit de gevel halen. De balk is zo verroest en licht geworden dat hij met gemak door één persoon getild kon worden..
De tweede stalenbalk is de zwaarste van de vier stalenbalken die in het huis komen. Door deze balk kan het kleine middenkamertje (wat vroeger de slaapkamer van de benedenwoning was) bij de woonkamer getrokken worden omdat dan de muur tussen deze kamers gesloopt kan worden.
Binnenkort kan er dus weer veel gesloopt worden en hebben we weer genoeg sloopafval om een container te vullen.

Om wat inspiratie op te doen als het huis wat verder af is zijn we naar de woonbeurs in Amsterdam geweest. Een aantal mooie dingen hebben we gefotografeerd.


De vloerbalken met nieuwe koppen hebben op sommige plekken nieuwe vloerplanken gekregen. We kunnen nu voor het eerst veilig op deze vloer lopen zonder dat we bang hoeven te zijn door het rotte hout te zakken.

De nieuwe vloerplanken van onderaf gezien. Ook is het grote gat in de achtergevel te zien waar de stalenbalk is ingebracht.

Op een staltonlatei moet voor de stevigheid altijd een aantal lagen bakstenen opgemetseld worden. Om daar plaats voor te maken moet het gat in de achtergevel eerst nog groter gemaakt worden.

Hier zijn de nieuwe vloerbalkkoppen mooi te zien, daaronder de stalenbalk en ervoor de staltonlatei.

Hier is goed te zien waarom we graag nieuwe kozijnen in de achtergevel willen.
Stenen uithakken om de oude stalenbalk uit de gevel te kunnen halen.
 

En zo verroest was de oude stalenbalk.
Het gat in de gevel is nu groot genoeg voor de verplichte aantal lagen bakstenen op de latei.

Om de vloerbalken tegen regen te beschermen komt er tussen de balken en de voorste laag bakstenen een soort zeil.
   
Metselen maar!
  


De gevel heeft nu geen groot gat meer op de plek van de eerste ingebrachte stalen balk. Als het metselwerk goed droog is kunnen de stempels verwijderd worden.
Voorbereidingen voor de tweede stalen balk. Om een gat in de muur te hakken waar de balk moet komen, moet eerst de vloer erboven worden opgevangen met behulp van stempels.
Quinten zaagt met de slijpschijf een sleuf in de muur.

Het slijpen veroorzaakt heel wat stof..

De geslepen sleuf wordt een gat voor de balk. Omdat het huis alleen met kalkzand mortel gemetseld is, zonder cement, vallen sommige stenen die wel hadden moet blijven zitten naar beneden. Gelukkig is dit zo weer te herstellen.
  
De balk ligt erin. Nu nog waterpas krijgen en ondersabelen.

Als het metselwerk hersteld en droog is kunnen de stempels verwijdert worden en kan de muur onder de balk weg.

Foto's woonbeurs













Geen opmerkingen:

Een reactie posten